Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Türkiye’nin Suriye’de gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’i öldürmesini kınadı. IFJ, bağımsız bir soruşturma talep etti.
146 ülkede 190 bağlı kuruluş aracılığıyla 600 binden fazla gazeteciyi temsil eden Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Türkiye’nin Suriye’de gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in öldürülmesiyle ilgili açıklama yaptı. IFJ, saldırıyı kınarken sorumluların yargı önüne çıkarılmasını talep etti.
IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“İki meslektaşımız, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeleri haberleştiren değerli gazetecilerdi. Görev başındayken insansız hava aracı (İHA) ile kasıtlı olarak hedef alınmaları şoke edici. Bu saldırıyı kınıyor ve sorumluların hesap vermesini talep ediyoruz.”
IFJ Bağımsız Soruşturma Çağrısında Bulundu
IFJ, Suriye’deki yetkililere ve uluslararası topluma seslenerek, cinayetle ilgili bağımsız bir soruşturma yürütülmesini ve faillerin adalet önüne çıkarılmasını istedi.
Olayın Detayları
19 Aralık tarihinde, Suriye’nin kuzeyinde Tişrîn Barajı ile Sirîn beldesi arasında gazetecilerin bulunduğu araç, silahlı insansız hava aracı (SİHA) tarafından hedef alındı. Saldırıda gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin yaşamını yitirdi. Araç şoförü Ezîz Hec Bozan ise yaralı olarak kurtuldu.
Meslek Örgütlerinden Tepki
Yaşanan saldırı, gazetecilik meslek örgütlerinin de tepkisine yol açtı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve DİSK Basın-İş, olayın basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu belirterek saldırıyı kınadı.
DFG yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Meslektaşlarımıza yapılan bu saldırıyı kabul etmiyoruz. Bu katliamın hesabını soracağız.”
DİSK Basın-İş ise, gazetecilerin çatışma bölgelerinde korunması gerektiğine vurgu yaparak şu açıklamayı yaptı:
“Gazetecilerin hedef alınması kabul edilemez. Suriye ve diğer çatışma bölgelerinde gazetecilere yönelik saldırılar son bulmalıdır.”
IFJ’den Uluslararası Çağrı
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, gazetecilerin korunması ve basın özgürlüğünün sağlanması için uluslararası toplumu harekete geçmeye davet etti.