Menüyü Kapat
AykırıAykırı
    Çok Okunanlar

    Bir Gülüş Gitti, Bir Direniş Kaldı Ardında

    3 Mayıs 2025, 21:49

    Umut Maskesi Altında Sınıfsal Tasfiye

    3 Mayıs 2025, 13:29

    1 Mayıs 2025: Cop, Gaz, Ters Kelepçe!

    1 Mayıs 2025, 18:45

    1 Mayıs: Bu Topraklarda Emek, Direniş ve Unutulan Umut

    1 Mayıs 2025, 12:04

    Tebeşirle Yazılmış Bir Başkaldırı

    14 Nisan 2025, 22:38
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Aykırı
    • Yayın Politikası
    • Gizlilik Politikası
    • Bize Katılın
    • İletişim
    Facebook X (Twitter) Instagram
    AykırıAykırı
    • Gündem
    • Toplum
    • Kadın
    • Ekoloji
    • Analiz
    • Söyleşi
    • Yazılar
    • Seçmeler
    • Kitap
    AykırıAykırı
    Anasayfa » ‘Geleceğimiz bitti’: Bir yıllık savaş yüzünden kaçmak zorunda kaldık

    ‘Geleceğimiz bitti’: Bir yıllık savaş yüzünden kaçmak zorunda kaldık

    BBC'nin ismini açıklamadığı kadınlardan biri, başkent Hartum yakınlarındaki Omdurman'dan kaçarken iki yaşındaki oğluyla birlikte yakalandığını söyledi. “Her gün oğlumu koridorun aşağısındaki bir odaya götürüyorlardı ve bana tecavüz ederken onun ağladığını duyuyordum.” Diyerek yaşadığı dehşeti dilendiriyor. Altı çocuk annesi Safaa "Hangi gelecek? Geleceğimiz bitti - geriye hiçbir şey kalmadı. Çocuklarım travma geçirdi. Bir evde yaşamaktan, okula gitmekten geçtik ve şimdi bir çadırda yaşıyoruz.” Diyerek karşı karşıya oldukları dramı anlatıyor.
    AdminosAdminos22 Ekim 2024, 21:18
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Neval el-Meğafi- BBC Dünya Servisi, Sudan

    Buthaina ve çocukları, evde yiyecek ve su bitince yüzlerce mil ötedeki Sudan’ın Çad sınırına doğru yolculuk yaptı. Sudan-Çad sınırındaki önemli bir geçiş noktası olan Adré’deki bir toprak yolun kenarında, 38 yaşındaki Buthaina diğer kadınlarla çevrili bir şekilde yerde oturuyor. Her birinin yanında çocukları var. Hiçbirinin eşyası yok gibi görünüyor.

    Buthaina ve altı çocuğu, yiyecek ve içecek tükenince, Sudan’ın Darfur bölgesindeki kuşatma altındaki bir şehir olan ve 480 kilometreden (300 mil) fazla uzaklıkta bulunan el-Fasher’den kaçtı.

    Buthaina BBC’ye “Hiçbir şeyimiz olmadan ayrıldık, sadece hayatımızı kurtarmak için koştuk,” diyor. “Ayrılmak istemiyorduk – çocuklarım okulda sınıflarının en iyisiydi ve evde iyi bir hayatımız vardı.”

    Sudan’daki iç savaş, geçen yılın nisan ayında ordu (SAF) ve eski yarı askeri müttefikleri olan Hızlı Destek Güçleri’nin (RSF), kısmen sivil yönetimi değiştirmek için harekete geçmeleri nedeniyle, iktidarı için acımasız bir mücadeleye girmesiyle başladı.

    Bitme belirtisi göstermeyen savaş, binlerce can kaybına, milyonlarca insanın yerinden edilmesine ve ülkenin bazı kesimlerinin kıtlığa sürüklenmesine neden oldu.

    Dünyanın En Kötü Kıtlığını Yaşayabilir

    Yardım kuruluşları, Sudan’a daha fazla yardım ulaşmadığı takdirde dünyanın en kötü kıtlığını yaşayabileceği konusunda uyarıyor.

    BBC olarak, ülkenin batı sınırındaki Adré’deki kampları ve ülkenin doğu kıyısındaki 1.600 km uzaklıktaki ana yardım merkezi olan Port Sudan’ı ziyaret ettiğimizde, Sudan halkının çaresizliğini ilk elden gördük.

    Sudan’ın Çad İle Batı Sınırındaki Adré’de Bir Kamp Kuruldu

    Adré, mevcut çatışmanın yol açtığı siyasi başarısızlığın ve insani felaketin güçlü bir simgesi haline geldi.

    Geçtiğimiz aya kadar sınır kapısı ocak ayından beri kapalıydı ve ülkeye sadece birkaç yardım kamyonu girebiliyordu.

    O tarihten bu yana yeniden açıldı ancak yardım kuruluşları, gelen yardımların çok az ve çok geç olmasından endişe ediyor.

    Her gün onlarca Sudanlı mülteci Çad sınırını geçiyor; bunların çoğu aç ve susuz çocuklarını sırtlarında taşıyan kadınlardan oluşuyor.

    Oraya vardıklarında, çatışmanın insani etkisinin boyutu konusunda alarm vermeye çalışan birçok BM kuruluşundan biri olan Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından kurulan bir su tankına doğru koşuyorlar.

    Adré ‘ye ulaştıktan sonra, mültecilerin odun, bez ve plastik parçalarıyla oluşturduğu sınıra yakın geçici bir kampa doğru yol alıyoruz.

    Yağmur Yağmaya Başlıyor.

    Ayrılırken sağanak yağış başlıyor ve güvencesiz barınakların sağanak yağışlara dayanıp dayanmadığını soruyorum. “Dayanamıyorlar,” diyor rehberimiz Ying Hu, mülteciler için bir başka BM kuruluşu olan UNHCR’nin yardımcı raporlama görevlisi. “Yağışla birlikte bir dizi hastalık da geliyor” diye ekliyor “ve en kötü yanı, bazen sel nedeniyle arabayla buraya dönmemiz günler alabiliyor ve bu da yardımların buraya ulaşamaması anlamına geliyor.” Hangi gelecek? Geleceğimiz bitti – geriye hiçbir şey kalmadı

    Geçtiğimiz ay Adré geçişi yeniden açılarak ülkeye çok ihtiyaç duyulan yardımların ulaşması sağlandı Darfur’daki Zemzem kampında kıtlık ilan edildi. Ancak bunun nedeni, burasının savaşla boğuşan Sudan’da BM’nin güvenilir bilgiye sahip olduğu birkaç yerden biri olması.

    WFP, Nisan 2023 ile Temmuz 2024 arasında 200.000 tondan fazla gıda teslim ettiğini, bunun ihtiyaç duyulan miktardan çok daha az olduğunu söylüyor; ancak her iki taraf da rakip kontrolü altındaki bölgelere teslimatı engellemekle suçlanıyor.

    RSF Hükümeti Yardımları Çalmakla suçluyor

    RSF ve diğer milisler, teslimatları çalmak ve hasar vermekle suçlanırken, SAF ise Darfur’un büyük kısmı da dâhil olmak üzere RSF’nin kontrolündeki bölgelere teslimatları engellemekle suçlanıyor.

    BBC, suçlamalar hakkında RSF ve SAF’a başvurdu ancak bir yanıt alamadı. Her iki grup da daha önce insani yardımın ulaştırılmasını engellediklerini reddetti.

    Yardım araçlarından oluşan tek bir konvoy, SAF tarafından yolculuğuna devam etmesi için onay verilmeden önce Port Sudan’da altı hafta veya daha fazla bekleyebiliyor.

    15 Ağustos’ta SAF, yardım kuruluşlarının Darfur halkına çok ihtiyaç duyulan yardımı sağlaması gereken Adré üzerinden sevkiyatları yeniden başlatmalarına izin vermeyi kabul etti.

    Mayıs ayında, İnsan Hakları İzleme Örgütü, RSF ve Arap müttefikleri tarafından Darfur’un bir bölümünde etnik Massalit ve Arap olmayan topluluklara karşı etnik temizlik ve insanlığa karşı suçlar işlendiğini söyledi. RSF bunu reddediyor ve bölgede “kabile çatışması” olarak adlandırdığı şeye dâhil olmadığını söylüyor.

    Sudan ordusunun kontrol ettiği bölgeleri ve rakip Hızlı Destek Kuvvetlerinin kontrol ettiği bölgeleri gösteren Sudan haritası

    Port Sudan turumuz sırasında Sudan içinde yerinden edilmiş kişilerin kaldığı bir kampı ziyaret ediyoruz.

    Birbiri Ardına Kayıp Ve Dehşet Hikâyeleri Duyuyoruz.

    Birinde, bir grup kadın bir daire şeklinde oturuyor, bazıları bebeklerini sıkıca tutuyor. Hepsi RSF hapishanelerindeki taciz, tecavüz ve işkence hikâyelerini paylaşıyor.

    BBC’nin ismini açıklamadığı kadınlardan biri, başkent Hartum yakınlarındaki Omdurman’dan kaçarken iki yaşındaki oğluyla birlikte yakalandığını söyledi. “Her gün oğlumu koridorun aşağısındaki bir odaya götürüyorlardı ve bana tecavüz ederken onun ağladığını duyuyordum. Bu o kadar sık oluyordu ki, onlar ağlarken ben de onun ağlama sesine odaklanmaya çalışıyordum.” dedi.

    Kampta ayrıca Omdurman’dan kaçan altı çocuk annesi Safaa ile de tanışıyorum.

    Kocasının nerede olduğu sorulduğunda, RSF’nin kaçmaya çalışan her erkeği hedef alması nedeniyle geride kaldığını söylüyor.

    “Çocuklarım her gün bana, ‘Baba nerede? Ne zaman gelecek?’ diye soruyorlar. Ama Ocak ayında ayrıldığımızdan beri ondan haber alamadım ve hala hayatta olup olmadığını bilmiyorum,” diyor.

    Kendisi ve çocukları için nasıl bir gelecek öngördüğü sorulduğunda şöyle diyor: “Hangi gelecek? Geleceğimiz bitti – geriye hiçbir şey kalmadı. Çocuklarım travma geçirdi. 10 yaşındaki oğlum her gün eve gitmek için ağlıyor. Bir evde yaşamaktan, okula gitmekten geçtik ve şimdi bir çadırda yaşıyoruz.”

    BBC, tecavüzler ve diğer saldırılar hakkında yorum almak için RSF’ye başvurdu ancak bir yanıt alamadı. Daha önce savaşçılarının yaygın suiistimallerden sorumlu olduğuna dair raporların yanlış olduğunu ancak az sayıda izole olayın meydana geldiği yerlerde birliklerinin sorumlu tutulduğunu söylemişti.

    UNİCEF Görevlileri Kamptakileri Şanslı Sayıyor

    Kampı bize gezdiren UNICEF’ten bir çalışan, buraya gelenlerin “şanslı olanlar” olduğunu söylüyor. “Savaştan kaçmayı başardılar ve buraya geldiler… Barınak ve yardım imkânları var” diyor.

    BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohamed, uluslararası toplumda kriz “yorgunluğu” olduğunu söylüyor – “ama bu yeterli değil”

    BBC, BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohamed ve yönetici ekibiyle birlikte Adré ve Port Sudan’ı ziyaret etti. Ekip, hükümet yetkililerini ve Sudan’ın fiili Devlet Başkanı Abdülfettah el-Burhan’ı ziyaret ederek, Adré sınır kapısının açık tutulması yönünde çağrıda bulundu.

    Amacı, dünya gündeminin Ukrayna ve Gazze’deki çatışmalara yoğunlaştığı bir dönemde Sudan’ı yeniden uluslararası toplumun gündemine getirmek. “Dünya genelinde çok sayıda farklı kriz olduğu için yorgunluk var ama bu yeterli değil. Buraya gelip bu annelerle ve çocuklarıyla tanışıyorsunuz ve onların sadece sayılardan ibaret olmadığını anlıyorsunuz. Uluslararası toplum harekete geçmezse insanlar ölecek.” diyor. (BBC)

    Adré Kampı Dsrfur Kadınlar Kıtlık Sudan Yiyecek
    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki YazıBrezilyalı çevre mağdurları BHP’ye karşı açtıkları davayı İngiltere mahkemesine taşıdı
    Sonraki Yazı Bugün Lübnan yarın Ürdün

    Bunlar da ilginizi çekebilir

    Esenyurt Belediyesi’nde Kayyum Yönetimi 300 İşçiyi İşten Çıkardı: Genel-İş Sendikası Eylemde

    14 Nisan 2025, 16:18

    Tarikat Şeyhinin Cinsel Taciz Davası: Şok Ses Kayıtları “tasavvufi” Diyerek Savunuldu!

    12 Nisan 2025, 19:48

    Selçuk Bayraktar’dan Depremzedeye 150 Bin TL’lik Tazminat Davası

    10 Nisan 2025, 13:41
    YAZARLAR
    D. Şener Yıldırım

    D. Şener Yıldırım

    Bir Gülüş Gitti, Bir Direniş Kaldı Ardında

    3 Mayıs 2025, 21:49

    Asiye Karahan

    Asiye Karahan

    Adaletin Maskesi Düştüğünde: Sacco ve Vanzetti’nin Sessiz Çığlığı

    9 Nisan 2025, 22:40

    Ceren Çilli

    Ceren Çilli

    “Bir Duvara Yaslandım ve Ağladım”

    8 Nisan 2025, 23:28

    Deniz Özel

    Deniz Özel

    Barikatların Ardında Üç Ses: Michel, Clément ve Courbet

    7 Nisan 2025, 00:13

    Haşmet Demirel

    Haşmet Demirel

    Neo-Liberal Taşların Döşediği Faşist Ruh

    27 Mart 2025, 17:57

    • Facebook
    • Twitter (X)

    Analiz ve Yorum

    Umut Maskesi Altında Sınıfsal Tasfiye

    3 Mayıs 2025, 13:29

    Barcelona 1936: Bir Şehir Nasıl Anarşistleşti?

    7 Nisan 2025, 21:48

    Kamu Vicdanına Çağrı: Boykot!

    1 Nisan 2025, 20:13

    Direniş Karnavalları: Geziden Üniversite İsyanlarına Anti Otoriter Sol

    1 Nisan 2025, 19:15
    Aykırı
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube
    • Aykırı
    • Yayın Politikası
    • Gizlilik Politikası
    • Bize Katılın
    • İletişim
    Uygulama Fikir Meclisi tarafından geliştirilmiştir

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.