Menüyü Kapat
AykırıAykırı
    Çok Okunanlar

    Bir Gülüş Gitti, Bir Direniş Kaldı Ardında

    3 Mayıs 2025, 21:49

    Umut Maskesi Altında Sınıfsal Tasfiye

    3 Mayıs 2025, 13:29

    1 Mayıs 2025: Cop, Gaz, Ters Kelepçe!

    1 Mayıs 2025, 18:45

    1 Mayıs: Bu Topraklarda Emek, Direniş ve Unutulan Umut

    1 Mayıs 2025, 12:04

    Tebeşirle Yazılmış Bir Başkaldırı

    14 Nisan 2025, 22:38
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Aykırı
    • Yayın Politikası
    • Gizlilik Politikası
    • Bize Katılın
    • İletişim
    Facebook X (Twitter) Instagram
    AykırıAykırı
    • Gündem
    • Toplum
    • Kadın
    • Ekoloji
    • Analiz
    • Söyleşi
    • Yazılar
    • Seçmeler
    • Kitap
    AykırıAykırı
    Anasayfa » Maden 60 mahalleyi susuz bırakacak
    Güncellendi:6 Ekim 2024, 21:41

    Maden 60 mahalleyi susuz bırakacak

    Diyarbakır Kasor Havzası’ndaki maden faaliyetlerine tepki gösterilen açıklamada konuşan DEM Parti Milletvekili Serhat Eren,DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, HES’lerle, barajlarla, orman yangınlarıyla, maden ocaklarıyla ekolojik dengesinin bozulduğunu vurguladı. İktidar ve sermayelerin el ele vererek bu toprakların can damarlarını kesmek istediğini belirten Eren, “Yok edilmek istenen bizim tarihimiz, kültürümüz, bu topraklarla olan bağımızdır. Bu toprakların derinlere inmiş kökleri var. Hiç kimse bu halkı bu topraklardan atamaz. Asla izin vermeyeceğiz” dedi.
    AdminosAdminos6 Ekim 2024, 21:33
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Kulp Kasor Havzası Koruma Platformu öncülüğünde Diyarbakır’ın Kulp) ilçesinin Kasor Havzası’nda yer alan Gavgas, Kuyê, Awdegês, Arqetîn ve Xuruç mahallelerini kapsayan alanda yürütülen madencilik faaliyetine karşı açıklama yapıldı. Awgêdas (Tiyaxs) Mahallesi’nde yapılan açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri,  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, ilçe belediye eşbaşkanları ile birçok kentten sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda mahalleli katıldı. “Xwezaye me xwebuna me ye. Em dev jê bernadin-Doğamız varlığımızdır, vazgeçmiyoruz” pankartının açıldığı eyleme,  “Em rê nadin talana li ser xwezayê-Doğa üzerindeki talana izin vermiyoruz”, “Sermaye Kulp’tan defol”, “Pasûr ji madena giringtire-Pasur madenlerden daha önemli” dövizleri taşındı.

     25 Bin Nüfusun İçme Suyu Yok Olacak

    Eylemde ilk olarak konuşan Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Sekreteri Ahmet İnan,  25 bin kişinin içme ve zirai kullanma suyunun Kasor Havzası’ndan karşılandığını belirterek, maden çalışmasının toprakları ağır metallerle zehirleyerek,  suları kullanılamaz hale getireceğini dile getirdi. Maden ruhsatına itiraz edecekleri gibi ilgili kurum yetkilileri hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını aktaran İnan, “Tüm ilgilileri görevlerine davet ediyoruz. Bir an önce bu vahim hatadan dönün. Son dönemde Hasandin’de, Lîce’de görüldüğü üzere şehrimizin temiz suyu ve havzası talana açılıyor. Buralarda çocuklarımızı büyütmek istiyoruz. Birçok uygarlığın doğayı sömürme zihniyetiyle ekolojik dengenin yok olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu ülkede hiç kimse derelerimize, ormanımıza, geleceğimize rağmen ekolojiyi karşısına alarak bir şey yapamaz, var olamaz. Şirketleri şimdiden uyarıyoruz; hiç masraf yapmayın, buradan gideceksiniz. Çünkü bizim yaşatma sevdamız sizin talan isteğinizden çok daha üstündür. Kentin binlerce paydaşıyla, hep birlikte, kenetlenerek bu toprakları savunacağız” diye belirtti.

    ‘Kamu Yararı Nerede?’

    Ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, yaklaşık 60 mahallenin bu havzadaki sudan faydalandığını vurguladı. Hatun, “Nereye bakarsan hangi ağacın altına baksan, burada yaşam var. Doğanın üstü olduğu gibi altı da değerli. Bu doğa doğrusu zengin bir madene sahip. Ama maden çalışması yapılacağı zaman toplum için faydası olması lazım. Burada yarar var mı bakalım? Burada maden yaparsanız başta binlerce yıllık kültürü, bu temiz suları yok edeceksiniz. Halkı göçerteceksiniz. Öyleyse kamu yararı nerede?” diye sordu.

     ‘Bu Yanlıştan Vazgeçin’

    Maden İşleri Müdürü’ne seslenen Hatun, “Burası DİSKİ’nin içme suyu temin ettiği bir yerdir. Yer altı ve akarsuları hem insanlar hem de tarım için kullanılan su havzasıdır. Kendi mevzuatlarınıza karşı hareket etmeyin. Doğru bir şekilde, doğru yerde madencilik yapılırsa, kamu yararı varsa kimse karşı çıkmaz. Ama insanları doğayı, suyu yok ederseniz kusura bakmayın. Maden kanununu bir daha okuyun. Suyun üzerine maden yaptırmayız. Vazgeçin, vazgeçmediğiniz sürece doğamızı, suyumuz koruma refleksimizi sürdürürüz. Burada yaptığınız maden çalışması kamu zararınadır. Burada 25 bin insana kovayla su taşıyacak halimiz yok. 25 bin nüfusun suyunu DİSKİ olarak nereden temin edeceğiz? Bunların sorumluları sizler olacaksınız. Bu yanlıştan vazgeçin” çağrısında bulundu,

    DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, HES’lerle, barajlarla, orman yangınlarıyla, maden ocaklarıyla ekolojik dengesinin bozulduğunu vurguladı. İktidar ve sermayelerin el ele vererek bu toprakların can damarlarını kesmek istediğini belirten Eren, “Yok edilmek istenen bizim tarihimiz, kültürümüz, bu topraklarla olan bağımızdır. Bu toprakların derinlere inmiş kökleri var. Hiç kimse bu halkı bu topraklardan atamaz. Asla izin vermeyeceğiz” dedi.

    ‘Varoluş Mücadelesi’

    Yüzlerce yıldır bu coğrafyada yaşayan insanların tarım ve hayvancılıkla geçindiğini dile getiren Eren, geçim kaynaklarına dönük bir saldırı olduğunu ifade etti. Eren, “Halkımızı yerinden yurdundan etmek istiyorlar. O sürgünlerde kimliksizleştirmek istiyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz. Coğrafyamızda binlerce HES ve maden ocakları açılmasına rağmen Türkiye’nin en yoksul coğrafyasıdır burası. Bunun adı sömürgecilik hukukudur, halka dönük saldırıdır. Burada bulunmamızın nedeni varoluş mücadelesidir. Ağaçlarımıza, dağlarımıza, yer altı, yer üstü kaynaklarımıza saldıranlar, aynı zamanda halkımıza saldırıyor, aynı zamanda bu toprakların insansızlaştırılmasını istiyor. Buna asla izin vermeyeceğiz. On yıllarca bu toprakları bombaladılar, şimdi de dinamitlerle paramparça etmek istiyorlar. Biz buraların sahipleriyiz. Birlikte, dayanışma içinde olursak bu topraklarda biz kazanacağız. Biz bu topraklarda kalmaya devam edeceğiz. Kazanırsak onlar buradan defolup gidecekler” ifadelerini kullandı.

    ‘Gün Suyumuza Sahip Çıkma Günü’

    Ekoloji Derneği’nden Nejdet Sezgin de, şunları belirtti: “Bugün direniş, suyumuza, toprağımıza sahip çıkma günüdür. Bir damla suyumuzu onların eline bırakmayalım. Duruşumuzla onlara çok iyi bir cevap vereceğiz. Bundan sonra da mücadelemiz devam edecek. Öyle günler gelecek ki çocuklarımız ‘Bu doğa talan edilirken siz ne yaptınız’ diyerek, hesap soracak. Maden çalışması göçü getirecek. Bu dağlar, yaylalar boşalacak. Hiçbir köylü burada kalmayacak. Devletin kanunlarını kabul etmiyoruz. ÇED raporunu çıkaranlar bizi alakadar etmiyor. Bu topraklar sonuna kadar savunulacak. Siz ne kadar mücadele ederseniz, bizde sizinle mücadele edeceğiz. Bir kişi dahi mücadele etse, onunla mücadele etmeye söz veriyoruz. Elimizden geleni yapacağız.”

    Mahalledeki Kadınlardan Tepki

    Son olarak konuşan Dolun Mahalle’sinden Zübeyde Memiş ise, “Burada maden çıkarılmasını istemiyoruz. Bizi bir kere köyden kovdular, ikinci defa köyümüze yerleştik. Şimdi yine kovmaya çalışıyorlar. Nereye gideceğiz?” diyerek, tepkisini dile getirdi.

    İslam Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, madene karşı olduklarını söyleyerek, “Huzurumuz bozulacak. Şimdiye kadar maden çalışması yapılmasına izin vermemeliydik. Kadınlar adına bu çalışmayı istemiyoruz” dedi.

    Eylem, “Direne direne kazanacağız” sloganıyla sona erdi. (MA)

    Diyarbakır İçme Suyu Kazor Hvzası Kulp Maden Susuzluk
    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki YazıEşik: cins kırım var
    Sonraki Yazı A Mine Will Leave 60 Neighborhoods Without Water

    Bunlar da ilginizi çekebilir

    Eskişehir’de Siyanürlü Altın Madeni ve Termik Santral Projelerine Karşı Direniş Sürüyor

    13 Nisan 2025, 21:48

    Okyanuslardaki Coca-Cola plastik atıklarının 2030 yılına kadar yılda 602 milyon kilograma ulaşması bekleniyor

    1 Nisan 2025, 19:57

    Marmaris’te Hukuk Hiçe Sayılıyor: Mahkeme Kararlarına Rağmen İnşaat Devam Ediyor!

    25 Mart 2025, 15:36
    YAZARLAR
    D. Şener Yıldırım

    D. Şener Yıldırım

    Bir Gülüş Gitti, Bir Direniş Kaldı Ardında

    3 Mayıs 2025, 21:49

    Asiye Karahan

    Asiye Karahan

    Adaletin Maskesi Düştüğünde: Sacco ve Vanzetti’nin Sessiz Çığlığı

    9 Nisan 2025, 22:40

    Ceren Çilli

    Ceren Çilli

    “Bir Duvara Yaslandım ve Ağladım”

    8 Nisan 2025, 23:28

    Deniz Özel

    Deniz Özel

    Barikatların Ardında Üç Ses: Michel, Clément ve Courbet

    7 Nisan 2025, 00:13

    Haşmet Demirel

    Haşmet Demirel

    Neo-Liberal Taşların Döşediği Faşist Ruh

    27 Mart 2025, 17:57

    • Facebook
    • Twitter (X)

    Analiz ve Yorum

    Umut Maskesi Altında Sınıfsal Tasfiye

    3 Mayıs 2025, 13:29

    Barcelona 1936: Bir Şehir Nasıl Anarşistleşti?

    7 Nisan 2025, 21:48

    Kamu Vicdanına Çağrı: Boykot!

    1 Nisan 2025, 20:13

    Direniş Karnavalları: Geziden Üniversite İsyanlarına Anti Otoriter Sol

    1 Nisan 2025, 19:15
    Aykırı
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube
    • Aykırı
    • Yayın Politikası
    • Gizlilik Politikası
    • Bize Katılın
    • İletişim
    Uygulama Fikir Meclisi tarafından geliştirilmiştir

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.