Menüyü Kapat
AykırıAykırı
    Çok Okunanlar

    Bir Gülüş Gitti, Bir Direniş Kaldı Ardında

    3 Mayıs 2025, 21:49

    Umut Maskesi Altında Sınıfsal Tasfiye

    3 Mayıs 2025, 13:29

    1 Mayıs 2025: Cop, Gaz, Ters Kelepçe!

    1 Mayıs 2025, 18:45

    1 Mayıs: Bu Topraklarda Emek, Direniş ve Unutulan Umut

    1 Mayıs 2025, 12:04

    Tebeşirle Yazılmış Bir Başkaldırı

    14 Nisan 2025, 22:38
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Aykırı
    • Yayın Politikası
    • Gizlilik Politikası
    • Bize Katılın
    • İletişim
    Facebook X (Twitter) Instagram
    AykırıAykırı
    • Gündem
    • Toplum
    • Kadın
    • Ekoloji
    • Analiz
    • Söyleşi
    • Yazılar
    • Seçmeler
    • Kitap
    AykırıAykırı
    Anasayfa » Terhaneler İnsanlık Dışı çalıştırıyor
    Güncellendi:26 Eylül 2024, 14:13

    Terhaneler İnsanlık Dışı çalıştırıyor

    Terhane/Sweatshop (Kötü çalışma koşulları olan işyeri) işçileri, kötü hava kalitesi ve aşırı sıcak koşullarda haftada 100 saatten fazla çalışarak saat başına 3 sent gibi düşük bir ücret alıyorlar. Kölece koşullarda çalışılan işyerleri her tür ürünü “ucuza” üretiyor. Sweatshoplar, Kuzey Amerika ve Avrupa da dâhil olmak üzere küresel pazarlarda ihraç edilen ve satılan giysiler, oyuncaklar, ayakkabılar ve mobilyalar da dâhil olmak üzere birçok farklı ürün üretiliyor. Birçok tasarımcı markası da dâhil olmak üzere dünyadaki giysilerin çoğu atölyelerde üretiliyor. Bu işyerlerinde çocuk işçiliği de yaygın oluyor. Gelişmekte olan ülkelerde yaşları 5 ila 14 arasında değişen 250 milyon çocuk aşırı yoksulluk nedeniyle atölyelerde çalışmaya zorunda kalıyor
    AdminosAdminos26 Eylül 2024, 14:11
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Sweatshoplar, işçilerin çok düşük ücretler karşılığında, kötü ve genellikle yasadışı koşullar altında son derece uzun saatler boyunca çalıştıkları fabrikalar. Sweatshoplar, Kuzey Amerika ve Avrupa da dâhil olmak üzere küresel pazarlarda ihraç edilen ve satılan giysiler, oyuncaklar, ayakkabılar ve mobilyalar da dâhil olmak üzere birçok farklı ürün üretmektedir. Birçok tasarımcı markası da dâhil olmak üzere dünyadaki giysilerin çoğu atölyelerde üretilmektedir.

    Sweatshop’taki ücretler o kadar düşük olabiliyor ki temel ihtiyaçları zar zor karşılayabiliyorlar. Bazı insanlar, kötü hava kalitesi ve aşırı sıcak koşullarda, saatte 3 ABD senti kadar düşük bir ücretle, genellikle haftada 100 saatten fazla çalışıyorlar.

    Maaşlar Geciktiriliyor-Fazla Mesai Ücreti Yok

    Bangladeş’teki çalışma koşullarının kötü olduğu atölyelerdeki ücretler üzerine yapılan bir araştırma, işçilere çok az olan ücretin bile zamanında ödenmediğini ortaya çıkardı. Çoğu zaman çalışanlar ücretlerini zamanında alamıyor ve fazla mesai ücretleri de ödenmiyor.

    Swearshop Ya da Terhaneler Birer Emek Cehennemi Moda İçin Kadınların Suyu Çıkartılıyor. Günlük 14-16 Saat Aralıksız Çalışan Kadınlar Hastalanıp Ölüyor.

    Sweetshop işçilerinin çalışma koşulları çok kötü olabiliyor. En kötü atölyelerde insanlar hiç uyumadan 72 saate kadar çalışmaya zorlanıyorlar. Şikâyet edenler dövülür ve istismar edilir. Fiziksel, cinsel ve sözlü istismar vakaları yaygındır ve iyi belgelenmiştir.

    Bu işyerlerinde çocuk işçiliği de yaygın oluyor. Gelişmekte olan ülkelerde yaşları 5 ila 14 arasında değişen 250 milyon çocuk aşırı yoksulluk nedeniyle atölyelerde çalışmaya zorunda kalıyor. 6 yaşından küçük çocukların atölyelerde günde 16 saate kadar çalıştıkları tespit edilmiştir. Bazen günde 20 sentten az ya da saatte yaklaşık bir sent.

    Sweatshop’larda Üretilen Ürünler

    Genellikle sweatshop’larda üretilen ürünler arasında giyim, ayakkabı, oyuncak, elektronik, halı, çikolata, kahve yer almaktadır. Sweatshop’lardan elde edilen ürünler büyük ölçekte ihraç edilmektedir. Örnek vermek gerekirse, Bangladeş’teki giyim endüstrisi, ülkenin ihracatının yaklaşık %80’ini ve endüstriyel işgücünün yaklaşık %40’ını oluşturmakta.

    Bir Tüketici Olarak Atölyeleri Desteklemekten Kaçınmak İçin Ne Yapılabilir?

    Eğer ithal bir ürünse üründe adil ticaret etiketini arayın. Adil ticaret etiketleri, daha yüksek maaşlar ve daha iyi çalışma koşullarının yanı sıra daha yüksek sosyal ve çevresel standartlar sağlar. Batı pazarlarında 60 dolara satılan bir tişörtün işçilik ücreti 10 sentten az olabilir.

    Aslında çoğu tüketici, tişörtlerinin çok kötü koşullar altındaki bir atölyede üretilmediğinden emin olmak için biraz daha fazla ödemeye hazır. Yapılan bir araştırma, tüketicilerin tişörtlerinin atölyede üretilmediğini garanti altına almak için ürünlerine ortalama %15 daha fazla ödemeye razı olduklarını gösteriyor. Ücretleri iki katına çıkarmanın tüketicilere gerçek maliyeti ise ortalama sadece %1,8’lik bir artış olmakta. Peki, insanlar atölyelerden kaçınmak için daha fazla ödemeye razı oluyorlarsa neden büyük değişiklikler yapılmıyor? Çünkü bir tüketici olarak ürününüzün yapım sürecinde olup biten tüm kötü şeyleri göremiyorsunuz. Size bir gömlek satmaya çalışan markalar, siz mağazadayken atölye üretim koşullarının reklamını yapmıyor.

    Modanın Maliyeti: İnsan Hakları Yanında Doğaya da Zarar

    Greenpeace’e göre, hızlı modayla ilgili insan hakları ve çevresel sorunların küresel olarak daha fazla kabul görmesine rağmen, giyim satışları 2002’den 2015’e %80 artarak 1 trilyon dolardan 1,8 trilyon dolara çıktı. Ve bu sayılar, gelişmekte olan dünyadaki moda alışverişçileri giderek birinci dünya moda tüketicilerine yetiştikçe artmaya devam ediyor.

    Üzücü gerçek şu ki çoğumuz köle gibi işgücü kullanma konusunda hangi giyim üreticilerinin en iyi ve en kötü olduğunu bile bilmiyoruz. Ancak büyük ihtimalle en sevdiğiniz markaların çoğu oldukça iğrençtir. Bunun nedeni, terli işgücü kullanmaları veya ürünlerinin çevresel etkisini pek umursamamaları olabilir.

    Kadın Tekstil İşçisi Adis Ababa Bu Afrika Ülkesi Dünyanın En Ünlü Markalarını Üretmek İçin İnsanlarını Kötü Çalışma Koşullarına Mahkum Ediyor.

    Köle Emeği Dâhil Her Yol Meşru

    Genel olarak, giyime olan talebin artması, terzihanelerin dünya çapında faaliyet göstermeye devam etmesi anlamına geliyor ve 1990’lardaki terzihane skandalları henüz geride kalmış değil.                            2013 yılında 1.100’den fazla hazır giyim işçisinin ölümüne yol açan Rana Plaza yangınının gerçekleştiği Bangladeş’ten Çin’in Changshu kentine; Los Angeles’tan Türkiye’nin İstanbul kentine; Honduras’tan Endonezya’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki hazır giyim fabrikalarının insan hakları sicilleri genellikle korkunçtur.

    Giyim işçileri, çalışanlarını uzun çalışma saatlerine ve düşük ücretlere tabi tutan, aynı zamanda işçileri kötü muameleden koruyan sendikaların kurulmasını engelleyen acımasız işverenlerin insafına kalmış durumda.

    Ve giderek daha da politik hale geliyor. Örneğin, Çinliler acımasızca zulmettikleri Uygur nüfusunu köle işçiliği için kullanıyorlar. Sadece giyim değil, aynı zamanda ‘çevre dostu’ güneş panelleri de üretiyorlar. Ve tartışmalı bir şekilde, ABD’de şirketler giysilerini üretmek için hapishane emeğini kullanıyorlar. Hapishaneler bu düzenlemelerden elde edilen kârın bir yüzdesini alıyorlar ki bu da elbette onlara daha fazla insanı sömürgen ve insanlık dışı koşullarda çalıştırmak için daha fazla teşvik sağlıyor. (Kaynak: The World Counts–Eluxe Magazin)

    Çocuklar Giyim Endüstrisi Kötü Çalışma Koşulları Manşet Sweatshop Terhane Uyumadan Çalışma Zorlama
    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki YazıSalim Güran ile Ensarioğlu’nun ilişkisi tespit edilsin
    Sonraki Yazı LCW Terhane gibi çalıştırıyor

    Bunlar da ilginizi çekebilir

    Yunanistan’da Genel Grev: İşçiler, Öğrenciler, Emekliler Ayakta!

    9 Nisan 2025, 22:08

    ODTÜ Öğrenciler: “Genel Grev Çağrısı Yapıyoruz”

    7 Nisan 2025, 21:58

    Boğaziçi Öğrencileri Boykotta Kararlı: “Sıra Arkadaşlarımız İçin Direnmeye Devam Edeceğiz”

    6 Nisan 2025, 23:39
    YAZARLAR
    D. Şener Yıldırım

    D. Şener Yıldırım

    Bir Gülüş Gitti, Bir Direniş Kaldı Ardında

    3 Mayıs 2025, 21:49

    Asiye Karahan

    Asiye Karahan

    Adaletin Maskesi Düştüğünde: Sacco ve Vanzetti’nin Sessiz Çığlığı

    9 Nisan 2025, 22:40

    Ceren Çilli

    Ceren Çilli

    “Bir Duvara Yaslandım ve Ağladım”

    8 Nisan 2025, 23:28

    Deniz Özel

    Deniz Özel

    Barikatların Ardında Üç Ses: Michel, Clément ve Courbet

    7 Nisan 2025, 00:13

    Haşmet Demirel

    Haşmet Demirel

    Neo-Liberal Taşların Döşediği Faşist Ruh

    27 Mart 2025, 17:57

    • Facebook
    • Twitter (X)

    Analiz ve Yorum

    Umut Maskesi Altında Sınıfsal Tasfiye

    3 Mayıs 2025, 13:29

    Barcelona 1936: Bir Şehir Nasıl Anarşistleşti?

    7 Nisan 2025, 21:48

    Kamu Vicdanına Çağrı: Boykot!

    1 Nisan 2025, 20:13

    Direniş Karnavalları: Geziden Üniversite İsyanlarına Anti Otoriter Sol

    1 Nisan 2025, 19:15
    Aykırı
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube
    • Aykırı
    • Yayın Politikası
    • Gizlilik Politikası
    • Bize Katılın
    • İletişim
    Uygulama Fikir Meclisi tarafından geliştirilmiştir

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.